Transport i New York

Transport i New York

New Yorks transportsystem kan være overvældende og forvirrende. Der er mange måder at komme fra A-B, og vil man ikke altid med taxi, skal man tænke sig lidt om. Denne artikel giver dig et indblik i New Yorks trafik og transportmidler.

De lokale i New York tager metroen eller bilen

New Yorks metro for nylig blevet opmålt til at være det mest omfattende netværk af undergrundsbaner i verden. Selvom metroen udgør byens største transportsystem og vigtigste livsnerve, så er gaderne oversvømmet med biler, taxier, cykler og fodgængere. De mennesker der dagligt pendler til og fra New York bor normalt i forstæderne og tager bilen til og fra byen, hvilket skaber bilkøer i de såkaldte rush-hours. Folk der bor centralt i New York vil som regel ty til taxi eller måske bare gå.

Det er meget nemt at få en yellow cab i New York. Som turist kan man stort set ikke undgå at benytte dette gule transportmiddel. Chaufførerne er ofte meget venlige, og du vil højst sandsynlig få en hyggelig snak på vej mod din destination. Derudover er det ikke specielt dyrt at køre i taxi, sammenlignet med danske priser.



New Yorks befolkning benytter byens transportmidler fordelt på følgende måde

  • Metro: 32%
  • Bil: 25%
  • Bus: 14%
  • Tog: 8%
  • Gå: 8%
  • Delebil: 6%
  • Taxi: 1%
  • Cykel: 0,4%
  • Færge: 0,4%

Som det fremgår af listen, så er de fleste mennesker afhængige af offentlig transport. Dette er delvist fordi mere end halvdelen af byens husstandene ikke ejer en bil.

Metro, bus og færge i New York

Metroen er uden tvivl den mest dominerende form for offentlig transport i New York. Det komplekse system forbinder hele byen under jorden. Så uanset hvor du er, og hvor du gerne vil hen, kan du tage med metroen. Man betaler i dag med et MetroCard, som siden 2003 har erstattet poletter.

Bussystemet er næsten lige så forbløffende som byens metro. Hver dag transporterer knap 6000 busser over 2000 passagerer til deres ønskede destination. Busserne er mærket med et tal efterfulgt af navnet på endestationen, så man hurtigt bliver klar over retningen.

Færgeruten mellem Staten Island og Lower Manhattan er den travleste i hele landet og kan benyttes døgnet rundt. Det tager i alt 25 minutter at sejle den 8,4 km. lange strækning, hvor det er muligt at tage sin cykel med.

Selvom byens transportsystem kan virke overbelastet og stressende, giver det dig muligheden for at komme lige præcis derhen, som du gerne vil.

Tip: Transport til Frihedsgudinden

I stedet for at stå i kø i timevis for at komme med turbådene ud til frihedsgudinden og Ellis Island, så kan man komme tæt på frihedsgudinden ved at tage færgen til Staten Island. Det er gratis og færgerne afgår ca. hvert 20 minut eller noget i den stil fra docken på det sydøstlige hjørne af Manhattan.

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.


Kategori
USA