Forberedelser til rejsen
Når først din kalender er ryddet, og billetten til drømmerejsen hænger på køleskabet, skal du i gang med at forberede dig på fremtidens strabadser. Men hvad er vigtigt at overveje, før du rejser ud i verden? Bør jeg have en rejseforsikring? Er der specielle pas og visumregler? Og hvad med vaccinationer? Læs videre og få hjælp til dine forberedelser til rejsen.
De første, og naturligvis mest afgørende, overvejelser man gør sig i forbindelse med en længere rejse, er, om man overhovedet skal tage af sted. Det kan i første omgang virke uoverskueligt, og som om at man bytter rejsen med en masse sikkerhed og stabilitet hjemme. Som om man står af et hverdagstog med 120 km/t og vil få svært ved at komme om bord igen.
Men ofte er det kun dig selv, der tænker sådan. Job, uddannelse, pasning, venner og familie fortsætter nogenlunde uforstyrret, efter du er rejst, og byder dig atter velkommen med et “er der virkelig allerede gået 2 måneder”, når du igen står på hverdagstoget (hvor din plads stadig er ledig).
Når du har besluttet dig for, at din hverdag i en midlertidig periode skal bestå af oplevelser, spontanitet og fremmede kulturer, vil der dukke en en hel række nye spørgsmål op. Samlet set har de til formål at forberede dig til rejsen – og er ét af spørgsmålene slet og ret hvilke forholdsregler, man bør tage sig før en rejse, så bør du læse videre her.
1. Undersøg pas- og visumregler
I visse lande skal du medbringe et turistvisum for at få adgang. Reglerne for visum skifter fra land til land. Bl.a. kan du ansøge om og printe et visum til Cambodja online, mens du på Bali i Indonesien køber dette on arrival – altså når du ankommer i lufthavnen. I sidstnævnte eksempel kræver det omkring $30 og lidt god tålmodighed at få visumet og dermed lov til også at forlade lufthavnen.
Ligesom visumreglerne skifter fra land til land, er der forskellige krav til dit pas. I nogle lande, såsom Thailand, skal dit pas f.eks. være gyldigt i 6 måneder ud over rejsens varighed. Og da det kan tage nogle uger at få fornyet sit pas, bør du altid tjekke udløbsdatoen i god tid før afrejse.
Du kan læse mere om pas- og visumregler på udenrigsministeriets hjemmeside.
2. Hav en gældende rejseforsikring
Når du er udenlands, er det rart at vide, at du er dækket og kan få hjælp, hvis du kommer til skade, bliver syg, får stjålet eller mister sin bagage.
Inden for Europa dækker det gule sygesikringsbevis som udgangspunkt at du bliver behandlet, hvis du bliver syg eller kommer til skade. Hjemtransport er dog ikke dækket længere, hvorfor det kan være en god idé også at forsikre sig på ferier og rejser i Europa.
Uden for Europa er det helt igennem nødvendigt med en dækkende rejseforsikring. Men før du skynder dig ud for at købe en separat rejseforsikring, så ring til dit nuværende forsikringsselskab (eller tjek dine policer) – det kan nemlig sagtens være, at du er helt eller delvist forsikret gennem din indboforsikring.
3. Køb tøj og udstyr til rejsen
Får du på din rejse behov for særligt tøj og udstyr, kan det være en fordel at købe dette hjemmefra. F.eks. er det nemmere og mere sikkert at købe vandresko til et trek allerede før afrejse, end dagen før skoene skal tages i brug, når du står i Sapa i Vietnam. Gør dit forarbejde, find ud af hvilket udstyr, du kan have brug for, og køb så i god tid.
Der findes masser af muligheder for at købe outdoor udstyr online, tjek f.eks. campz.dk som for nyligt har slået slået dørene op for online salg i Danmark. Du kan også tjekke køb og salg af rejseudstyr her på Godtur.dk.
4. Pak kun det nødvendige
I forlængelse af forrige punkt, så er det at pakke til rejsen naturligvis også en vigtig del af dine forberedelser. Har du rejst før, så ved du allerede, at man har tendens til at pakke mere, end man rent faktisk har brug for. Du bruger ikke flere bukser, end når du er hjemme (tvært imod) og skal du ned til varmen, så er 2 par sokker højst sandsynligt nok.
Gå i gang med at lave en pakkeliste 1-2 uger før afrejse, så du stille og roligt kan danne dig et overblik over de ting, du skal have med. Tjek også denne pakkeliste på Godtur.dk, som kan gøre en del af arbejdet for dig.
5. Bliv vaccineret
Afhængig af hvor din rejse går hen, kan det være nødvendigt at få en række vaccinationer, som mindsker risikoen for, at du bliver syg, mens du befinder dig under fremmede himmelstrøg.
Skal du til Asien kan det f.eks. dreje sig om vaccinationer mod Japansk Hjernebetændelse, Hepatitis A og B eller Rabies. Vaccinationer mod Hepatitis skal gives op til tre gange, så det handler om at forhøre sig hos sin læge (eller Danske Lægers Vaccinations Service) i rigtig god tid.
Vær ligeledes forberedt på, at det kan være en forholdsvis dyr affære at få de nødvendige vaccinationer. Til gengæld holder de efterfølgende i mange år, og så kan du føle dig lidt mere sikker på dine rejser.
2 kommentarer
iForsikring.dk
Ca. 11 år sidenDet er værd at bemærke, at det nu er det blå EU sygesikringskort man skal medbringe ved udlandsrejser inden for EU og EØS. EU-sygesikringen dækker ved midlertidige ophold (dvs. op til 1 år) til et EU-land, Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz og skal medbringes f.eks. hvis du: - skal være på ferie - skal i praktik eller skal være au-pair - skal studere eller følge en faglig uddannelse - hvis du f.eks. har en kronisk sygdom og ved, du kan få behov for behandling eller andet - udsendes til arbejde for din danske arbejdsgiver (Du skal have en afgørelse fra Pensionsstyrelsen om, at du er omfattet af dansk social sikring, før du kan få det blå EU-sygesikringskort) Hvis du rejser i et land, som ikke er et EU-land eller Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz, bør du i stedet overveje at tegne en privat forsikring, der dækker behandling af sygdom. Kilde: www.borger.dk
SvarJacob Christensen
Ca. 7 år sidenJeg faldt over dette indlæg ved en Google søgning, da en kunde netop spurgte ind til om vi havde gode råd til hvordan man skal forberede en længere rejse. Har netop sendt linket til denne blog, da jeg synes der findes mange gode guldkorn :-)
Svar