Malariapiller
Malariapiller kan – afhængig af mærke – anvendes både som forebyggelse og behandling af tropesygdommen malaria, som i værste fald kan være dødelig. Globalt set er malaria et meget stort problem, med mere end 300 millioner smittede hvert år, hvor langt størstedelen har svært ved at skaffe medicin f.eks. i form af malariapiller. Læs lidt videre og lær mere om pillerne mod malaria, hvilke alternativer der findes og om der er bivirkninger.
Skal du til tropeområder f.eks. i Asien vil af enten læge, familie eller dig selv blive konfronteret med mange spørgsmål om malaria. Har du tænkt dig at tage malariapiller? Er du klar over bivirkningerne ved at tage pillerne? Er du i et højrisiko område for malaria?
Hvert år vender ca. 100 rejsende tilbage til Danmark med sygdommen malaria. Det er yderst sjældent, at nogen dør af det. Det skete dog i 2008, hvor en dansk kvinde på en rejse i Gambia i Afrika blev smittet og efterfølgende mistede livet.
Forebyggelse af malaria
Der er to måder at forebygge malaria, hvis man kommer til at befinde sig i et område med risiko:
- Undgå myggestik.
- Tage forebyggende medicin f.eks. i form af malariapiller.
Uanset om du tager malariapiller eller ej, så er det rart at undgå de stikkende blodsugere og deres kløende stik. Og ved at sætte massivt ind for at undgå myggestik, så minimeres risikoen for malaria også betragteligt. Det du kan gøre er bl.a., a:
- Tage lange bukser og en langærmet trøje på, når det bliver skumring
- Sove under et myggenet
- Smøre udsatte områder ind i myggebalsam
- Bruge myggespray
- Tænde myggelys
- Lade air-condition være tændt for at skabe bevægelse i luften
- I det hele taget være opmærksom på, om der er myg omkring dig.
Malariapiller betyder kompromiser
Rejser du f.eks. i Borneo, langs grænsen mellem Thailand eller Burma, i Indien eller det centrale Afrika kan der være høj risiko for malaria. Konsulter nu altid din læge inden din rejse, så du kan høre, om du vil opholde dig i et område med risiko for malaria – og i så fald, hvordan du skal håndtere det. Det kan ikke understreges nok, at din læge er den rette at tage fat i her.
Hos din læge, kan du også forhøre dig om de mange valg i forbindelse med køb og indtag af malariapiller. Online har der længe været en heftig debat om brugen af malariapiller – hovedsagligt fordi der ikke findes en pille, som både er billig, effektiv, uden risiko for bivirkninger, kan bruges af børn eller kan indtages i længere perioder. Men også fordi mange er uenige om det er nødvendigt, f.eks. hvis du skal til Thailand. Med andre ord: Skal du have malariapiller, bliver du nødt til at tage en beslutning og gå på kompromis på det ene eller andet område.
Mærker af malariapiller
Der findes efterhånden en del piller på markedet mod malaria. Det gør dog ikke valget nemmere, da de faktisk virker og koster ganske forskelligt. Her får du et overblik over de mange mærker af malariapiller.
- Malarone
Nok den mest kendte malariapille i dag, som både kan tages forebyggende eller udelukkende som behandling. Det er en af de mest sikre midler, og kan bl.a. bruges i de absolut værste områder i Afrika. Samtidig er det meget dyrt. Det koster ca. 30-35 kroner per dag, og da det skal tages både op til og efter rejsen, koster det nemt over 1000 kroner for én måned. Af bivirkninger er bl.a. problemer med maven, hovedpine og sår i munden. Derudover er man endnu ikke sikker på, om der kan opstå bivirkninger på længere sigt. - Klorokin
En malariapille der tog verden med storm, da det først blev kendt. Uheldigvis blev myggene hurtigt resistente over for midlet, hvormed det ikke længere er sikkert over for alle typerne af malaria parasitter. - Paludrine
Det er ikke en malariapille men en væske, som skal indtages dagligt. Ligesom Klorokin er der udbredt resistens over for dette middel, så det anbefales sjældent. - Lariam
Middel også kendt som Mefloquine, som har vist sig at give svære bivirkninger i mellem 0,5-1% af brugerne. Her taler vi om psykiske bivirkninger såsom mareridt, vrangforestillinger og paranoia. Det anbefales stadig til visse formål, så igen er det vigtigt at du rådgiver dig hos din læge. - Vibradox
Vibradox går også under navnet Doxycyclin, og er antibiotikum, som giver en god beskyttelse mod malaria. Der skal indtages en pille dagligt helt fra rejsens start til 3-4 uger efter hjemkomst. Af bivirkninger er bl.a. udslag og allergi over for sollys – men kun i meget sjældne tilfælde.
Malariapiller og anden malariamedicin er receptpligtigt
Uanset om du på forhånd har besluttet dig om en bestemt pille eller middel mod malaria, så skal det hele gå igennem en læge. Du kan ikke købe malariapiller uden recept, og det er faktisk strafbart at gøre det.
Det betyder ligeledes, at du ikke må købe malariapiller fra andre rejsende – f.eks. gennem et af de mange rejsesites på nettet. Her er det hovedsagligt malarone malariapiller der sælges. Årsagen er, at malarone malariapiller kan købes og medbringes på rejsen som behandlende – altså som et middel man kun indtager, hvis man rent faktisk får malaria. Og når de rejsende kommer hjem efter en rejse og heldigvis ikke har haft problemer med malaria, så er det fristende at sælge pillerne igen, da de som tidligere nævnt er ret dyre. Men det må man bare ikke. Holdbarheden på f.eks. malarone malariapiller er dog ganske god, og hvem ved om man inden for et år eller halvanden selv kan få brug for dem igen.
Tal altid med din læge om din rejse og om risikoen for malaria. Er du gravid, eller skal dit barn med på rejse, er det især vigtigt, at du taler med din læge om det.
Læs mere om malaria
Netdoktor har en række glimrende arikler om malaria, malariaforebyggelse og Malarone. Se derudover også WHO om malaria.
Ingen kommentarer