Hamborg med børn – lille rejseguide til miniferie i Hamborg

Hamborg med børn – lille rejseguide til miniferie i Hamborg

Vi havde en ret kort sommerferie sammen i år alle fire, og da “sommer”-vejret i Danmark var gråt og regnfuldt, trængte vi til at der skulle ske noget.

Så vi tog en hurtig beslutning, bookede tre nætter på et hotel og kørte til Hamborg sidst i juli måned.

Mange af hotellerne helt i centrum af Hamborg var fuldt bookede, da vi var ret sent ude,  men vi endte på et rigtig fint 4-stjernet hotel med morgenmad: Novotel Hotel Hamburg City Alster, ca. 2 km fra centrum og lige ud til U-bahn.

Hotellet kostede 4.100 kroner for tre nætter inkl. morgenmad, gratis minibar og badekar: Tre ting, der var med til at give lidt ferie- og luksusfølelse for både store og små på vores tur til Hamborg med børn.

Derudover havde vi tilvalgt sen check-out på sidstedagen – for 200 kroner ekstra havde vi hotelværelset til kl. 17 i stedet for 11. Vi gjorde det mest for at holde muligheden åben og for at undgå tidspres. Det gider vi ikke, når vi er på ferie.

Turen derned i bil gik uden de store problemer. Med offline-indhold i Netflix på ungernes iPads og et par stop undervejs, gik de knap 4-timers kørsel nemt, og især vores største på 5 år var spændt og glad for, at vi skulle på en spontan miniferie.

Vi ankom til hotellet om eftermiddagen og parkerede bilen på hotellet.

Belært af andre ture, ved vi, at rejsedage er hårde for børn, så vi bestilte noget mad til levering på hotellet og hyggede os ellers bare med spil og fjernsyn indtil sengetid. Maden blev bestilt gennem Tysklands svar på Just-Eat, nemlig Lieferando (find app’en i app-store) Her fandt vi det mad vi ville have, og tastede simpelthen bare adressen på hotellet ind, og 30 minutter senere var der döner, pommes fritter og salat til alle. Nemt.

Alter Elbtunnel ved Landungsbrücken

Efter morgenmad tog vi U-bahn ned til Landungsbrücken, som er stoppet ved den gamle Elbtunnel i Hamborg: Alter Elbtunnel.

Her tog vi elevatoren ned og gik en tur frem og tilbage i den gamle tunnel, som åbnede i 1911. Der knap 500 meter over til den anden side, så det passer perfekt til en lille gåtur med ungerne.

Det er gratis at gå igennem Alter Elbtunnel. Vil man køre i bil, foregår det på bestemte tidspunkter på dagen, da der kun er plads til én bil, og så koster det noget. Der er dog ingen grund til at køre, da det er sjovere at gå. En fin lille oplevelse – og ungerne synes det var sjovt at gå under vandet.

Alter Elbtunnel i Hamborg

Efter turen i Der Alte Elbtunnel gik vi lidt langs havnen og derefter ind i byen. Området omkring Landungsbrücken er hyggeligt og perfekt til en frokost eller kop kaffe på en hyggelig restaurant eller café. Vi fandt et hyggeligt sted til en kop kaffe / varm kakao hvor ungerne også fik lidt mad, og gik derefter hele vejen tilbage til hotellet – klapvognen blev flittigt brugt, når de mindste ben ikke kunne gå mere.

Om aftenen spiste vi god vietnamesisk mad på Pho Duc. Hvem siger, man behøver spise tysk, selvom man er i Tyskland – og vi elsker asiatisk mad. Ungerne fik forårsruller, og vi fik to meget gode wokretter. God mad og rar betjening lige i nærheden af hotellet.

Die Roten Doppeldecker og Planten un Blomen

På dag nummer 2 tog vi en rundtur med den røde dobbeltdækker-bus – die Roten Doppeldecker – hvor man kan hoppe af og på 29 steder i Hamborg. Det kostede 33 euro for os alle fire.

Vi sad øverst i bussen, og da vejret var skønt blev taget rullet af. Luft i håret og bustur i dobbeltdækker-bus, var noget der passede vores 5-årige. Dog larmede den tysktalende guide en del – men det var bedre, hvis man ikke sad aller forrest ved højtalerne.

Vores første stop blev hos parken Planten un Blomen. En grøn oase midt i Hamborg med en enorm legeplads, hvor vi var omkring 2 timer. Det var måske de bedste 2 timer på turen for vores børn og kan klart anbefales til andre, der skal til Hamborg med børn! Hvis man bor på Hotel Radisson Blu, ligger legepladsen kun en kort gåtur væk.

Planten un Blomen Planten un Blomen

Legepladsen i Planten un Blomen bød på masser af udfordringer og sjov både for den 2-årige og den 5-årige. Her var mulighed for at klatre, rutsje, gynge og lege med vand – sprøjte, pumpe, sluser og meget andet. Der var nok omkring 50-70 børn på legepladsen uden den føles overfyldt – det siger noget om størrelsen på den.

Og hele vejen rundt om legepladsen var der meget taktisk opsat bænke til forældrene. Derudover er der toilletter og mulighed for at købe en is og en kaffe.

Efter et par timers intensiv leg, gik turen igennem de mere grønne områder i Planten un Blomen og herefter videre til banegården Hamburg Dammtor, hvor der var rig mulighed for at få lidt nem og sund mad.

Planten un Blomen Planten un Blomen

Efter frokost tog vi med Die Roten Doppeldecker ned til havneområdet, som vi gerne ville se i solskin også. Senere tog vi endnu et par stop med bussen og så hjem til hotellet godt trætte efter en dag med masser af aktivitet. Her slappede vi af resten af dagen.

Miniatur Wunderland og kanalrundfart – næsten da

Den sidste dag skulle byde på en tur i det berømte Miniatur Wunderland efterfulgt af en kanalrundfart, som vi dog ikke kom på, da den mindste ikke havde energien til det.

Da vi inden turen hjemme i Danmark lavede lidt research på en miniferie til Hamborg med børn, bliver Miniatur Wunderland nævnt som det første og bedste så godt som alle steder online. Alle skriver, at det er intet mindre end fantastisk og at børn elsker det – så det skulle vi selvfølgelig også opleve.

Vi købte billetter online hjemmefra, for at undgå kø ved indgangen, hvilket der ellers kan nemt kan være i op til 90 minutter, kunne vi se på deres hjemmeside. Samtidig købte vi billetter til en kanalrundfart, som skulle afgå 300 meter fra Miniatur Wunderland.

Ifølge Miniatur Wunderlands hjemmeside, lukker de kun så mange folk ind, at det stadig er en god attraktion for alle. Vi synes dog, at der blev lukket alt for mange ind, og det tog hurtigt energien fra vores børn. Efter 1 time orkede de (og vi) ikke menneskemængden mere, og vi gik mod exit. Og det var selvom vi ankom kl. 9.30 – et tidspunkt, der ikke skulle være voldsomt mange mennesker.

Miniatur Wunderland Hamborg Miniatur Wunderland Hamborg Miniatur Wunderland Hamborg

Der er ingen tvivl om, at Miniatur Wunderland er en rigtig god attraktion. Der er så mange detaljer og ting at kigge på. Og det er en god detalje, at lyset over modelverdenen skifter mellem “dag” og “nat”. Men der var efter vores mening for mange mennesker, og det tog glæden fra besøget, desværre.

Efter vores smut i Miniatur Wunderland var vores mindste så træt og sur, at vi besluttede at droppe kanalrundfarten for at tage hjem på hotellet og slappe af, før turen igen gik hjem.

Her blev vi glade for tilkøbet med den sene check-out – ingen stress, masser af afslapning og så hjem igen.

Næste gang vi tager på storbyferie med børn, køber vi nok ikke sådanne billetter hjemmefra – slet ikke til en attraktion, der ligger til sidst i ferien. Så kan vi bedre vurdere, om alle har energien, når vi når til selve dagen.

Alt i alt var vores spontane miniferie med børnene til Hamborg rigtig, rigtig god.

Hamborg er en god by til en miniferie med familien og det var dejligt at se byen og være sammen i nogle nye omgivelser end hjemme.

5 gode og gratis oplevelser i Aarhus

5 gode og gratis oplevelser i Aarhus

Jeg synes, det er skønt og fuldstændig på sin plads at København – som i øvrigt også er en skøn by – ikke længere sluger alle turisterne.

Aarhus er en fantastisk by med masser af god stemning. Jeg har boet i og omkring Aarhus C hele mit liv – og jeg har jeg besøgt størstedelen af de attraktioner, som byen har at tilbyde. Den sidste håndfuld år har det været sammen med mine børn, hvilket stiller en række krav til oplevelserne. De 5 oplevelser i Aarhus herunder er dermed særligt velegnede, hvis du har børn.

Herunder følger min personlige og helt igennem subjektive liste over de fem bedste og gratis oplevelser i Aarhus.

1. Botanisk Have og Væksthusene

Botanisk Have og Væksthusene er en virkelig god og gratis oplevelse. Det udgør en perfekt formiddags- eller eftermiddagsaktivitet, selvfølgelig afhængig af hvor længe du vil nørde blomster og planter.

I Væksthusenes kupler, som minder lidt om kuplerne i Randers Regnskov, er der fire forskellige klimazoner, som alle er spækket med blomster, planter og sommerfugle.

Caféen ligger inde i Væksthusene og her serveres rigtig god mad til rimelige priser. Sidst bestilte jeg sandwich med kylling og peanutbuttersatay. Det smagte dejligt og kostede under 50 kroner.

Væksthusene ligger i Botanisk Have, som er et fint sted at gå en tur eller slå sig ned på et tæppe med en bog. Her er kuperet terræn og store plæner med træer, vandløb og fredfyldte grønne områder. Der står borde og bænke rundt omkring hvor medbragt mad kan findes frem. Planlægger man at grille skal man blot finde et bord med metalplade midt på.

Vi har selv besøgt Botanisk Have og Væksthusene med små børn, og det kan virkelig anbefales. Det undrer mig ikke, at Botanisk Have og Væksthusene for nyligt blev udnævnt som byens bedste familieoplevelse.

Der er gratis parkeringsmuligheder lige foran Væksthusene, men husk at stille P-skiven.

Læs mere om oplevelser i Vækusthusene og i Botanisk Have.

vaeksthusene-1
vaeksthusene-2
vaeksthusene-3
vaeksthusene-4

2. Dyrehaven

Lidt syd for Aarhus, tæt på Hotel Marselis og Varna Palæet, ligger Dyrehaven.

Dyrehaven har både sika- og dådyrvildt, som du kan komme helt tæt på, hvis du vil. De går simpelthen frit omkring, og er ikke bange for mennesker, som ofte er så flinke at fodre dem med gulerødder. Vildsvinene er hegnet ind for sig selv og lidt sværere at få øje på.

Ligesom i Botanisk Have, så er der opsat bænke og bord, hvor frokosten kan nydes i de grønne omgivelser. Der er utrolig smukt i Dyrehaven. Skoven er gammel og de enorme træer skaber en fantastisk kulisse.

Dyrehaven er åben fra kl. 8 morgen og til solnedgang. Der er gode og gratis P-pladser ved hegnet. Vi har nok besøgt Dyrehaven 4-5 gange og har aldrig oplevet problemer med at få en parkeringsplads.

Læs mere om Dyrehaven.

dyrehaven-1
dyrehaven-2
dyrehaven-3
dyrehaven-4

3. Dokk1

Hvem skulle tro at en bygning med bibliotek og borgerservice kan udgøre en god og gratis oplevelse i Aarhus. Men det kan Dokk1. Jeg har selv været der flere gange, og det er især oplagt som besøgsmål, hvis man har børn.

Det passer heller ikke helt, at Dokk1 kun er bibliotek og borgerservice. Her kan du nemlig finde café, projektrum, sale, studieceller, legepladser – og meget mere. Der er fantastisk udsigt over havn og bugt, og overalt er der opstillet behagelige stole, som vender ud imod havet.

Dokk1 er så gennemført, og intet af arkitekturen eller indretningen er tilfældig. Vælger du at parkere i Dokk1 (hvilket koster ca. 20 kroner i timen) oplever du samtidig Europas største automatisk parkeringsanlæg med plads til 1.000 biler under Dokk1. Du kører simpelthen bilen ind på en rampe og forlader den, hvorefter den automatisk køres ned i parkeringsanlægget til sin plads.

Husk at skrue antennen af (eller tape den fast til bilens tag), før du sender bilen ned i dybet.

Læs mere om Dokk1.

dokk1-1
dokk1-2
dokk1-3
dokk1-4

4. Mindeparken og Marselisborg Slot

Mindeparken er bare et smukt grønt område, beliggende mellem Marselisborg Slot og Aarhusbugten.Hvis vejret er godt summer parken af liv, og folk hygger sig i grupper på tæpper og omkring bænkene. Her solbades, grilles og slappes af. Parken er rigelig stor til alle – også selvom mange spiller bold eller frisbee.

For børn ligger der en forholdsvis stor legeplads, som dog kan være lidt for velbesøgt i weekenderne.

Lige bag ved Mindeparken ligger Marselisborg Slot, hvor Den Kongelige Livgarde afholder vagtskifte kl. 12.00 i de perioder, hvor H.M. Dronningen opholder sig på slottet. Når de kongelige ikke opholder sig på slottet, er der fri adgang til slotshaven. Det er en stor smuk park med mange spændende skulpturer.

Læs mere om Mindeparken og vagtskifte på Marselisborg Slot.

mindeparken-2
mindeparken-1
mindeparken-3

5. Brabrand Søen

Den sidste gode og gratis oplevelse i Aarhus, som jeg har valgt at tage med på listen, er lidt en joker.

Det er en attraktion som ikke nævnes ret tit, og jeg kunne da også have valgt at skrive om Moesgård Strand, Aarhus Havn eller Den Permanente.

Men jeg valgte Brabrand Søen, da det er et skønt sted til en gå-, cykel- eller løbetur. Søen – og stien rundt om søen, udgør et naturskønt åndehul, som ikke ligger langt fra Aarhus. Landskabet langs søen er meget varieret med både polder, rørskov, eng, pile, krat, mark og skov.

Brabrand Søen er især kendt for sit rige fugleliv, og der er også masser af mulighed for at tage ungerne med ud for at fodre ænder.

Der er en fin tur rundt om søen på ca. 10 km. Start og slut f.eks. ved Kirken i Brabrand.

brabrand-soen-2
brabrand-soen-3
brabrand-soen-4
brabrand-soen-1

Det var mit bud på de fem bedste, gratis oplevelser i Aarhus.
Hvilke kender du til?

25 sparetips: Sådan får du råd til en ekstra ferie – hvert år

25 sparetips: Sådan får du råd til en ekstra ferie – hvert år

Lad os bare komme i gang – her er de 25 sparetips, så du hvert eneste år får råd til (endnu) en drømmerejse:

  1. Lej din bolig ud, mens du er på ferie
    Brug f.eks. AirBnB til at tjene lidt ekstra, mens du alligevel ikke er hjemme. Det er ikke unormalt at kunne tjene omkring 5-800 kroner per overnatning.
  2. Sælg dine brugte ting
    Kig dig omkring – er der noget, du ikke bruger? Sikkert ikke – men det er der garanteret i dit pulterkammer, tøjskab eller i kasserne under sengen. Det er nemt at sælge brugte ting. På dba.dk kan du sælge alt mellem himmel og jord, og på Reshopper kan du sælge brugte ting og tøj til børn.
  3. Lej din bil ud, når du ikke bruger den
    Hvis der er perioder, hvor du ikke skal bruge din bil – eller din bil nummer to – så lej den ud. Du kan f.eks. bruge GoMore eller MinBilDinBil. Tjen omkring 2-500 kroner for hver dag, du lejer den ud.
  4. Køb ind i budget-butikker
    Kør til Netto / Aldi i stedet for Føtex eller Brugsen.
  5. Køb stort ind, én gang om ugen
    Undgå for mange ture til supermarkedet, hvor du impulskøber gode tilbud og andet godt.
  6. Spis en banan før du køber ind
    Så du er ikke (så) sulten og så sukkertrangen bliver stillet. Så køber du sikkert ikke lige så meget slik og kage.
  7. Tag et kort bad og spar på vandet
    Du kan også installere vandsparer i bruseren og i toilettet.
  8. Drop de dyre plasticposer når du handler ind
    Hvad betyder 2,5 kroner ekstra, hvis man alligevel handler for 500 kroner? Temmelig meget. Handler du ind 3 gange ugentligt og køber to poser hver gang, har du i løbet af et år brugt 780 kroner på plastic.
  9. Køb brugt i stedet for nyt
    Overvej at købe børnecyklen, havemøblerne eller bilen brugt. Mange ting kan lige så godt købes brugt som nye.
  10. Udnyt muligheder for samkørsel
    Kan du køre / pendle sammen med en kollega på arbejde, kan I skiftevis stå for kørsel. Skal du til den anden ende af landet, så tjek online, om andre skal samme tur. Måske kan du få nogle af dine udgifter dækket – måske kan du køre med en anden.
  11. Undgå rykkere ved at bruge betalingsservice
    Hver gang du betaler et indbetalingskort, så hold øje med om den ikke kan tilmeldes betalingsservice. Kort efter betales 90% af dine faste udgiver gennem betalingsservice, og du slipper for at betale rykkere.
  12. Indhent tilbud fra andre forsikringsselskaber
    Opstil dine forsikringer i et skema, og bed konkurrerende forsikringsselskaber om at give et tilbud, du ikke kan sige nej til.
  13. Brug dealsites til køb af overnatning, ferie eller restaurantbesøg
    Med fare for virkelig at blive fristet, så kan der være gode tilbud at finde på de mange dealsites som f.eks. SweetDeal. Skal du på restaurant, så tjek først, om der er et godt halv-pris tilbud, du kan benytte dig af.
  14. Tag udgiften – køb energisparepærer
    El-pærer er dyre, men det kan alligevel godt betale sig at udskifte sine traditionelle pærer med elsparepærer eller LED-pærer.
  15. Sammenlign priser før du køber større ting
    Før du køber elektronik, hårde hvidevarer, lamper, legetøj, værktøj mv. så brug 5 minutter på at sammenligne priserne online. Brug sites som EDB Priser og PriceRunner.
  16. Søg i tilbud fra tilbudsaviserne online
    Skal gæsterne have oksemørbrad, så tjek om nogle af dagligvarebutikkerne netop nu har tilbud på det. Brug f.eks. et website som TilbudsUgen og søg hurtigt de mange tilbudsaviser igennem.
  17. Undgå madspild
    En dansk husstand på fire personer smider i gennemsnit næsten 60 kilo mad ud om året. Du skylder både miljøet og din ferieopsparing at gøre hvad du kan, for at minimere madspild.
  18. Bag dit eget brød
    3dl vand, en halv pakke gær, lidt salt og mel røres sammen med en ske. Lad det stå natten over i køleskabet. Lav boller. Bag i ovnen 13 minutter ved 260 grader. Nu har du til 10 boller og en velsmagende besparelse på omkring 20 kroner. Gentag ugentligt i et år og spar ca. 1.000 kroner.
  19. Opsig fitnessabonnementet
    Du bruger det alligevel ikke. Løb en tur i stedet for – det er gratis.
  20. Stream musik med reklamer
    Bruger du Spotify til at høre musik, så nøjes med den gratis udgave og find dig i reklamerne.
  21. Tør tøjet på stativ i stedet for i tørretumbleren
    Tørretumbleren er en strømsluger. Har den ikke et A++ energimærke, er der i den grad penge at spare ved at tørre tøj uden for i stedet for i maskinen.
  22. Sluk på stikkontakten
    Når du ikke bruger apparaterne i hjemmet, så sluk på kontakten. Det er især vigtigt på opladere, fjernsyn, DVD-afspillere mv. Gør det til en vane hver aften.
  23. Opsig dit bladabonnement
    Du læser alligevel ikke bladet. Tegn et gratis abonnement på disse rejsemagasiner i stedet for.
  24. Indhent tilbud på internet
    Internet bruger du. Har du haft den samme leverandør de sidste 3 år eller mere, så søg lidt online og indhent tilbud fra de mange aggressive kampagner. Bed nuværende leverandør om at matche, hvis de ikke skal miste dig som kunde.
  25. Opsig dit TV-abonnement
    Og nøjes med at streame DR-kanalerne gratis.

Som nævnt til at starte med: Kan du spare bare 35 kroner om dagen, så har du hvert år mere end 12.000 kroner til (en ekstra) drømmerejse.

Ligger du inde med nogle geniale sparetips, så må du meget gerne tippe os andre i en kommentar herunder.

Sommerens hotteste rejsemål

(Sponsoreret indlæg)

Herunder kan du læse om de hotteste destinationer til din sommerferie. Gider du slet ingen ting, kan du nyde sommeren i din egn have og bruge tiden på at læse tykke  bøger, gense gode film eller gå på jagt efter gode casino kampagner.  

Bliv hjemme og nyd Danmark 

Danmark har så meget at byde på. Her får du et par bud på de mest oplagte steder at besøge. Men  ud over dem, findes der tusindvis af andre skønne steder, som du kan besøge og nyde i din  sommerferie.  

  • Bornholm er en ø som rigtig mange kun har besøgt en enkelt gang, den gang de gik i skole.  Nogen har aldrig besøgt øen. Øen viser sig fra en anden side, når du besøger den som  voksen. Som barn var det helt sikkert forbundet med en hel masse seværdigheder, som du  ikke satte pris på at opleve, fordi de var forbundet med skole og pligt. 
  • Skagen kan være en dyr fornøjelse, hvis du vælger at overnatte i selve byen. Som  dagsudflugt behøver det ikke at være bekosteligt. En tur ud på spidsen og stå med et ben i  hvert sit hav, er en uforglemmelig oplevelse. Oplevelsen giver dig et fingerpeg om hvor  vidunderligt landet er og hvor lille du selv er, i forhold til al den skønhed. 
  • Kerteminde er ferieidyl i særklasse. Også denne by kan være lidt dyr at bo i, men kan  sagtens besøges på en dags tur. De to strande som ligger på hver deres side af byen er helt  forskellig. Nordstranden er hvid, stor og bred. I enden, tættes på lystbådehavnen er der så  lavvandet at det er trygt for selv de mindste børn. Sydstranden er mere vild, bakket og  stenet. Til gengæld er der ikke særlig mange badegæster. 
  • København kan nok ikke overstås på en dag. Selv om det er vores hovedstad og en temmelig  stor by, så kan det godt lade sig gøre at finde overnatning som er til at betale sig fra. Byen er  fuld af fristelser og forlystelser.

Besøg vores naboer 

Er du færdig med at ture i Danmark, men gider du ikke rejse langt, kan du vælge en af vores naboer.

  • Sverige ligger tæt på for de fleste. Sverige er ikke et specielt dyrt land at besøge. Niveauet er  næsten som i Danmark. Til gengæld ligner det ikke Danmark. Skønne, uendelige skove og  blanke søer, er bare lidt af alt det du kan opleve i vores naboland. 
  • Norge er troldene og fjeldenes land. Det barske, det rå og det mystiske lever i Norges fjelde  og skove. En sejltur ind i en skærgård, med de himmelrækkende klipper og bittesmå bygder  er en helt særegen og uforglemmelig oplevelse. 

Kreta oser af fordums tider 

Vil du absolut mod syd, er Kreta et af denne sommers absolut hotteste destinationer. Her er alt.  Fordums tider lever side om side med de moderne hoteller og de dertil hørende bekvemligheder.  Vejret er skønt og havvandet er varmt. Drinksene er til at betale og maden er velsmagende. Har du  en gang besøgt Kreta, er der stor sandsynlighed for at du gør det igen. 

Portugal har flere lækre steder i syden 

Portugal er ikke Spanien. Selv om Portugal har mange turister, har landet formået at forblive  autentisk. Badebyer langs den sydlige kyst, ligger som perler på en snor. Hver har de deres særpræg 

og kendetegn. Alle har de stadig en følelse og en atmosfære af en uforstyrret fortid, helt uden  tilrejsende turister. Vejret er pragtfuldt. Havvandet er umuligt at modstå. De lyse kolde øl, smager  langt bedre end nogen øl du kan købe i norden.  

 

Portugal er heller ikke et land du nemt slipper igen. Landet er meget mere end sin sydlige grænse  ud mod havet og alle de fristende strande. Højt i nord er der en enestående natur, som ikke mange  har besøgt. Selve Lissabon er en storby i helt sin egen liga. Gammel tid, nutid og gisninger om  fremtid, lever og ånder, side om side i den fascinerende hovedstad.

Billeder fra min weekendtur til Lissabon i januar

Billeder fra min weekendtur til Lissabon i januar

Det er første gang, jeg er taget på storbyferie i januar måned. Jeg vidste på forhånd, at godt vejr er afgørende for en vellykket, især fordi det kun var en weekendtur. Det er bare ikke det samme at være på storbyferie i regnvejr, bare spørg turisterne i London.

Flybilletterne var bestilt gennem Ryanair fra Hamburg og i modsætning til mange andre Ryanair-ruter til Europas storbyer, så lander man i Lissabon meget tæt på byens centrum. Faktisk er der kun ca. 6 km ind til byens centrum. Det er lidt en anden historie, hvis flyver med Ryanair til “Barcelona”, hvor man så skal fra Girona til Barcelona – eller hvis man flyver med Ryanair til “Rom”, og skal fra Ciampino til Rom.

Vi ankom til hotellet sent fredag aftenen – og lørdag stod den på en hel dag med sightseeing i Lissabon. Udover at besigtige de smukke gader, bygninger og pladser, kørte vi på segways og prøvede et kendt såkaldt “Escape Game”.

Og til alt held viste Lissabon sig fra sin bedste og mest solrige side. Temperaturen sneg sig op på ca. 15 grader, og når man sad der i solen og drak en kop stærk kaffe, føltes det næsten som en god sommerdag i Danmark.

Hvis du ikke har været i Lissabon, så har du virkelig noget til gode. Den kan sagtens måle sig med både Barcelona og Rom.

Første gang jeg var i Lissabon var på studietur for efterhånden 13-14 år siden – det var faktisk den første ferie, hvor jeg fløj. Byen lignedede til forveksling sig selv, og ingen charme var gået tabt. Heldigvis.

Du kan se et lille udsnit af mine billeder fra vores weekendtur til Lissabon her.

Lissabon

Lissabon

Sporvogn i Lissabon

Lissabon

Lissabon

Lissabon

Lissabon

Lissabon

Lissabon

Lissabon

Lissabon

Lissabon

Lissabon elevator

Lissabon

Lissabon sporvogn

17

Lissabon - Hamburgueria

Lissabon

Lissabon

Lissabon

Lissabon

Lissabon

Lissabon

 

Tak for alt endnu en gang, Lissabon. Vi ses forhåbentligt snart igen.

Nationalparker i Danmark

Nationalparker i Danmark

1. Nationalpark Mols Bjerge

Mols Bjerge Trehøje

Trehøje i Mols Bjerge

Indvielse af Mols Bjerge som nationalpark
Mols Bjerge blev indviet som nationalpark af Dronning Margrethe den 29. august 2009.

Kendetegn
Særpræget istidslandskab med meget varieret og ofte sjældne natur. Det er fantastisk sted at bruge en halv til en hel dag – på med vandreskoene og afsted.

5 seværdigheder
Kalø Slotsruin, Hestehave Skov, Nappedam, Porskær Stenhus og Femmøller By.

Læs mere om Mols Bjerge

2. Nationalpark Thy

Indvidelse af Thy som dansk nationalpark
Thy var Danmarks første officielle nationalpark. Den blev indviet den 22. august 2008.

Kendetegn
Klitheden, som kun findes få andre steder i verden, og en fascinerende kulturhistorie, der knytter sig til livet langs vestkysten.

5 seværdigheder
Agger Tange, Agger By, Ørum og Flade, Krik og Lodbjerg Kirke.

Læs mere om Thy

3. Nationalpark Vadehavet

Rømødæmningen i Vadehavet

Rømødæmningen i Vadehavet

Indvielse af Vadehavet som nationalpark
Den 16. oktober 2010 i Ribe af Hans Kongelige Højhed Prins Joachim og miljøminister Karen Ellemann

Kendetegn
Et af verdens vigtigste vandområder med et helt unikt økosystem og stoppested for enormt mange vandfugle. Derudover yngleplads for den spættede sæl.

5 seværdigheder
Varde Å, Rømø, Sort Sol, Skallingen og Mandø.

Læs mere om Vadehavet

4. Nationalpark Skjoldungernes Land

Indvidelse af nationalparken Skoldungernes land
Skjoldungernes Land er den senest indviede nationalpark af de fire. Den blev indviet den 21. marts 2015 af Kronprins Frederik og Miljøminister Kirsten Brosbøl.

Kendetegn
Et fantastisk landskab præget af fjordlandskabet i og omkring Roskilde Fjord, samt Gamle Lejres kulturhistorie. Nationalparken emmer af kulturhistorie, ikke mindst fordi det ifølge sagnene var her, at Skjoldungerne regerede og samlede Danmark.

5 seværdigheder
Bidstrup Skovene, Tadre Mølle, Gamle Lejre, Lejre Museum og Roskilde Fjord.

Læs mere om Skjoldungernes Land

5. Kongernes Nordsjælland

Kongernes Nordsjælland er endnu ikke en officielt indviet nationalpark – men den vil blive den næste i rækken. Læs mere om Kongernes Nordsjælland her og andre kommende nationalparker.

Derfor fungerer charterrejsen, når du har børn

Derfor fungerer charterrejsen, når du har børn

Som forældre til helt små børn, kan man godt tage sig i at kigge lidt misundeligt rundt på de andre i flyet.

Hvis du har børn, så ved du, hvad jeg mener.

Der sidder de på deres flysæde. Helt roligt og drikker kaffe, læser. Sover. Prøv at se dem. Så afslappede og tilfredse midt i 3,5 timers sammenhængende fred og ro.

Og her sidder man selv med to utålmodige, overtrætte, tørstige, tissetrængende unger hængende om halsen. Hvor længe har vi fløjet? Der er stadig 3 timer og 21 minutter tilbage.

Inde i flyet på charterrejse

Jeg har været på mange charterrejser, senest med min kone og to små børn til Kreta og Chania. Det var en herlig tur, som – takket være charterkonceptet – gik dejlig nemt (også selvom flyturen var lidt hård).

Charterrejsen er lidt ligesom en GPS – du kan stole på at nå godt frem og koncentrere dig om dine børn

I størst kontrast til charterrejsen står backpackereventyret. En rejseform jeg praktiserede i stor stil før jeg fik børn.

Det var dengang jeg kiggede en smule skævt til de charterrejsende – og i øvrigt opfandt begrebet “Phuketdanskere”.

Det fantastiske ved at backpacke er netop friheden til at være og bo lige der, man gerne vil. Ingen ting er planlagt på forhånd, og når man keder sig, tager man videre. Og man har goooooood tid.

Med småbørn er det netop visheden om, at der ikke opstår nogle særlige overraskelser, der er tiltalende. Bare følg efter damen med den gule mappe, og koncentrer dig ellers om børn og tasker. Det er nu meget rart.

Har du kort tid til ferien, og har du små børn, kan man ikke komme udenom, at charterrejsen er en oplagt rejseform.

Her er 10 årsager til, at en charterrejse med børn fungerer:

  1. Rejseselskabet arbejder for dig mens du er på ferie. Den absolut vigtigste grund til at vælge charterrejsen er, at rejseselskabets guider står klar til at informere og hjælpe dig. Det gælder både under rejsen og under opholdet. Jeg synes, de danske guider plejer at være super imødekommende og hjælpsomme.
  2. Koncentrer dig om børnene. Og slå autopiloten fra (i hvert fald lidt), når det gælder at hente tasker, komme ud til transfer og hen på hotellet.
  3. Du har flere kort på hånden, hvis noget går skævt. På en tidligere charterrejse brokkede jeg mig over, at vores badeværelse lugtede af røg. Det viste sig at være fordi der blev røget indenfor to etager længere nede. Efter en knap så produktiv samtale med vores storrygende underboer ringede jeg til guiden i området, og her blev jeg med det samme tilbudt et nyt værelse på et andet hotel. Heldigvis gik problemet stort set i sig selv.
  4. Du har større økonomisk tryghed. Som køber af pakkerejser er du omfattet rejsegarantifonden, som hjælper dig hvis rejseselskabet går konkurs. Det sker, se f.eks. Tyrkiet Eksperten.
  5. Ferien starter tidligt. Allerede i lufthavnen til afgang er du klar over, at der vil være andre mennesker, der arbejder på at din ferie forløber helt som den skal. Rart.
  6. Det er billigere. Ja, du læste rigtigt. Ofte er det billigere at købe den samlede charterpakke, end det er selv at stå for fly, transfer og hotel. Især hvis du ikke køber charterrejsen i højsæson.
  7. Charterrejsen er ikke bare Mallorca, Kreta og Rhodos. I dag kan du komme til Thailand, Azorerne, Maldiverne, Indien og mange andre eksotiske steder – også med børn.
  8. Læs og lær af andres bedømmelser før du køber. På flere og flere udbydere af charterrejser, kan man se og ratings af hotellet og endda hele pakken. Ellers har du altid Tripadvisor og Trustpilot.
  9. Du ved, hvad du får. Så mange ugers ferie har den typiske dansker heller ikke. Derfor er ferier dyrebare, og det hele skal gerne forløbe uden bøvl.
  10. Pludselig er charterrejsen en afbudsrejse og så er prisen meget lavere. For et par år siden købte jeg en charterrejse tur / retur fra Billund til Kreta inkl. 7 nætter på 3-stjernet hotel. Vi købte rejsen 2 dage før vi tog afsted, og den samlede pris per person var 1.199 kr. Det er til dato den billigste ferie i udlandet, jeg har været på.

Pool på charterrejse

Ring op til rejseselskabet, før du køber. Ofte kan du få lidt rabat, som ikke er muligt ved online booking.

Der findes virkelig mange rejseselskaber i Danmark, der sælger charterrejser til børnefamilier – især hvis destinationen er mere kendt såsom klassikerne Kreta, Mallorca, Tenerife mv.

Sidst jeg bookede en charterrejse til Kreta, ringede jeg til rejseselskabet for at spørge lidt ind til prisen, da jeg købte to halvdyre rejser samtidig.

Jeg fik ikke handlet prisen på rejsen ned, men til gengæld fik alle en gratis transfer til og fra hotellet.

Altså sparede vi ca. 1.000 kroner – ikke dårligt for et opkald på 10 minutter.

Charter flyturen sydpå

Chania på Kreta: Mine 3 bedste tips som turist i Chania

Chania på Kreta: Mine 3 bedste tips som turist i Chania

1. Chanias venetianske havn er et must-see. Men spis ikke på en restaurant, der har havudsigt

Jeg ved hvad du tænker.

Hvorfor må jeg ikke have havudsigt, når jeg endelig er i Chania, og gerne vil nyde et måltid lækker græsk mad og hvile benene lidt.

Det skal jeg fortælle dig.

En af de mange hyggelige restauranter i Chania

En af de mange hyggelige restauranter i Chania

Selvom Chania i modsætning til mange andre turistbesøgte byer i Sydeuropa rent faktisk har bevaret sin oprindelige charme, så kan Chania ikke se sig fri for også at servere det dyreste og dårligste mad det sted, hvor der er aller flest turister: På 1. række helt ud til havet og den fantastiske udsigt, som du kan se på billedet herover.

Selvfølgelig skal du se det smukke havneområde, og når det er gjort, så drej i stedet ind på de små, snørklede gader og find dig en hyggelig restaurant. Det er heldigvis rigtig nemt, for der er masser af dem.

Og her er det så godt som sikkert, at du får et bedre og billigere måltid, end du kunne have fået helt ude ved vandet.

Jeg har selv begået fejlen to gange.

Bl.a. har jeg fået mit livs værste Moussaka med udsigt til vandet i Chania. Indrømmet, alt glider lettere ned med den udsigt, men jeg synes nu, det er vigtigt med et godt måltid mad også.

Jeg plejer altid at få lidt at drikke helt ude ved vandet, og senere finde en restaurant lidt længere inde.

Jeg kan anbefale Colombo Kitchen & Bar som i øjeblikket også er den restaurant i Chania, der ligger nummer 1 på Tripadvisor. Det er intet mindre end en skjult perle.

Se flere billeder fra Kreta og Chania fra en af mine tidligere ture til Chania.

2. Oplev meget mere af Chania med en hop-af-og-på bus (Chania City Tour)

Chania City Tour Bussen

Hvis du er ligesom mig, så har du masser af energi, når du er i en by som Chania.

Så hvorfor tage en bus rundt i byen?

Fordi du med bussen kan nå at se meget mere, end du når ved bare at gå rundt på må og få (hvilket du også skal gøre – læs længere nede)

Går man lidt rundt uden nogen særlig plan, vil man i Chania blive forført af restauranterne og den venetianske havn (se ovenfor) – og så kommer man nok ikke så meget videre. Det er ingen skade til – hvis du altså har en ekstra dag, til at se resten af byen.

Chania hop af og på bus

Billedet fra http://www.dianas-travel.com/ hvor du kan læse mere om busturen rundt i Chania

Derfor er det oplagt at tage én dag ved havnen, på restauranterne og på et marked og lidt senere endnu en dag med hop-af-og-på bussen i Chania.

Og så er det altid rart at få lidt kølig vind i håret og kunne se byen uden at skulle flytte sig.

  • Billet til voksen koster €15
  • Billet til børn koster €7
  • Hele turen rundt tager ca. 90 minutter
  • Bussen kører mellem 10.30 og 19.30
  • Du får et headset og kan høre fortællinger om Chania og seværdighederne, der passeres

3. Drop kortet og far vild i Chanias gamle bydel

Gadenavn i Chania på Kreta

Som turist i dag har mange en tendens til gerne at ville være klar over, præcist hvor man er. Som i helt præcist, inden for 10 meter.

Sådan har jeg det i hvert fald.

Jeg bruger forskellige apps på min iPhone, som gør det muligt offline at følge sig selv bevæge sig rundt i byen. (Brug f.eks. apps fra Lonely Planet eller TripAdvisor)

Det er smart, men nok ikke særlig eventyragtigt.

Chania er den perfekte by at fare vild i. Start ud ved havnen, gem kortet væk og tag kameraet frem. Afgang.

Selvom Chania er Kretas næststørste ø, er den med dens ca. 65.000 indbyggere både lille og hyggelig by. Du kan sagtens lade dig fare vild, og du vil opdage at dine sanser skærpes, når kortet er væk.

Og kan du på et tidspunkt hverken finde frem eller tilbage, så hop på en taxa. En tur på omkring 4 kilometer koster ca. €7. Det er lige til at klare.

Det var mine 3 tips til dig, der snart skal til Chania

Hvis du selv kender et godt tip til byen, så skriv meget gerne en kommentar, så jeg kan få det med, næste gang jeg er på Kreta.

48 timer i Barcelona

48 timer i Barcelona

Tag på sightseeing i centrum

Start ved Plaça de Catalunya (ses på billedet nedenfor) og fortsæt derefter ned af Ramblas boulevarden, hvor man kan finde alle de små, hyggelige boder, som sælger alt fra souvenirs og accessories til blomster og kæledyr. Men husk at passe på tegnebogen!


La Rambla i Barcelona

Andre steder, som man ikke må undgå at se i dette område, er Plaça Boqueria, Carrer del Cardenal Casañas og selvfølgelig det historiske område Barri Gótic, hvor man kan finde byens katedral samt den bemærkelsesværdige Basìlica de Santa Maria del Mar.

I Barri Gòtic findes der også en masse små hyggelige pladser, hvor man kan nyde en kop cafè amb liet (spansk kaffe med mælk) samt lokale kager og snacks.

Plaça de Sant Josep (ses nedenfor) og Plaça de Sant Jaume er nogle af de mest populære steder, hvis man gerne vil chille og nyde de dejlige omgivelser.

Plaza de Sant Josep

Udforsk byens kunst

Barcelona er kendt for sine enestående kunstværker og –museer. De mest kendte er selvfølgelig Gaudìs værker (Sagrada Familia, La Pedrera, Casa Batlló) og Picasso museet, men der findes også andre mere alternative stilarter, hvis man ønsker at svømme lidt mod strømmen.

Èn gang om måneden finder et event ved navn Prostíbulo Poético (poesi bordel) sted, og her har man mulighed for at lytte til prostituerede læse op af forskellig poesi, som de selv har skrevet.

Eventstedet er forskelligt hver måned, men det er som regel på byens barer, at man kan høre digtene blive læst op, og det koster €1 at deltage.

Derudover findes der et hav af forskellige gallerier – Esther Aria, Frederic Marès, Artevistas og Cosmo er nogle af de få. Desuden er der mange muligheder for at tage på kunstmarkeder, for eksempel ved Plaça de SantJosep Obiol, som holdes hver weekend.

Prostibulo

Besøg naturstederne

Alt afhængig af hvilken årstid du vælger at besøge Barcelona i, er der gode muligheder for at tage på tur i byens parker, og om sommeren er det selvfølgelig oplagt at tage på en af de nærliggende strande og dase den af.

Gaudis Güell park og Montjuïc parken er naturligvis de to mest populære must see steder i Barcelona, men hvis man hellere vil være i lidt mere afslappede omgivelser uden for mange turister, kan man også besøge Parc del Guinardò, Parc de la Ciutadella (ses nedenfor) eller Mossén Cinto Verdaguer haverne.

kvesp3876s

Når det kommer til strande er der forskellige at vælge imellem. Barceloneta er den mest populære, og Mar Bella stranden er for nudisterne.

Nova Icaria stranden er populær blandt de unge, mens Bogatell og Ocata strandene er kendte for at være fredfyldte og renlige.

Hvis man gerne vil endnu længere væk, er St. Pol de Mar stranden et rigtig flot sted, men man skal være klar på at sidde i tog i en time for at komme dertil.

Sant Pol de Mar - Barcelona

Events i Barcelona

Barcelona er kendt for alle de forskellige events, som afholdes i byen hvert år, med alt lige fra musik og film til kunst og sport.

Mange besøger byen for at opleve storholdet F.C. Barcelona på Camp Nou, mens andre gerne vil opleve La Feria de Abril, som er en 10-dages byfest med musik, mad, dans og udklædning i gaderne.

Markeder i Barcelona

Sidst men ikke mindst: markeder. Man kan ikke tage til Barcelona, uden at besøge et af byens markeder. Og dem er der mange af!

Et stenkast væk fra Ramblaen ligger det nok mest populære marked i Barcelona, nemlig La Boqueria, hvor man kan finde alt inden for madvarer, om det så er frisk frugt, krydderier eller fisk.

Barcelona Markts

Sant Antoni er et andet populært madmarked, også hvis man ikke er interesseret i at købe mad. De forskellige indbydende dufte og farver gør det hele et besøg værd.

Af loppemarkeder er Mercat del Ecants og Fira de Nautumismo must visits, og selvfølgelig burde man også tage et smut forbi det store Mercat de Santa Caterina, som ses nedenfor.

Santa Caterina Market

Det er lige blevet ENDNU billigere at rejse i Sydøstasien

Det er lige blevet ENDNU billigere at rejse i Sydøstasien

Skal du til Sydøstasien snart, så læs med her. Der er penge at spare.

Det malaysiske lavprisflyselskab AirAsia er begyndt at sælge et såkaldt ASEAN Pass, som gør det muligt for dig at flyve adskillige ture mellem 10 forskellige lande for bare $160, eller hvad der svarer til lidt mere end 1.000 danske kroner.

De 10 lande du kan flyve imellem er alle medlemmer af den politiske og økonomiske alliance ASEAN, Association of Southeast Asian Nations, og det er altså mellem disse lande, du kan flyve.

AirAsia LogoDe 10 lande, som du med ASEAN Pass kan flyve imellem er

  • Malaysia
  • Indonesien
  • Singapore
  • Brunei
  • Filippinerne
  • Cambodja
  • Thailand
  • Laos
  • Myanmar (Burma)
  • Vietnam

Hvad mere kan man næsten ønske sig?

Sådan fungerer ASEAN Pass’et

For de $160 får du et ASEAN Pass med 10 credits, som er gyldige på AirAsia-ruter i op til 30 dage. En flytur på max 2 timer vil koste én credit mens en flyvetur på mere end 2 timer vil koste tre credits. Jeg forudser en ny generation af backpackere, der rent faktisk går op i tiden.

Hvis du ikke synes, at 10 credits og 30 dages gyldighed er tilstrækkeligt, kan du få et udvidet ASEAN Pass på 20 credits og som er gyldigt i 60 dage. Det koster $290 svarende til ca. 1.900 danske kroner.

Hver person kan købe op til 5 ASEAN Passes, hvis man rejser i Sydøstasien i en længere periode. Dog kan hver rute kun bruges én gang med et ASEAN Pass.

Læs mere og bestil et ASEAN Pass hos AirAsia. Her kan du også læse mere hvordan du booker med et ASEAN Pass, om restriktioner samt spørgsmål og svar.

Eksempler på brug af ASEAN Pass

5 eksempler på AirAsia-flyruter til 1 credit

  • Bangkok – Yangon
  • Bali – Surabaya
  • Bangkok – Phuket
  • Kuala Lumpur – Phnom Penh
  • Singapore – Krabi

5 eksempler på AirAsia-flyruter til 3 credits

  • Chiang Mai – Phuket
  • Kuala Lumpur – Vientiane
  • Bangkok – Kuala Lumpur
  • Kota Kinabalu – Singapore
  • Singapore – Bangkok

Eksempel på brug i Thailand alene

I Thailand vil du for kun 7 credits kunne komme på nedenstående tur. Bemærk at Bangkok indgår 6 gange herunder, hvilket er helt i orden ifølge retningslinjerne for ASEAN Pass’et. Man må bare ikke tage på samme rute mere end én gang.

  • Bangkok -> Chiang Mai
  • Chiang Mai -> Surat Thani
  • Surat Thani -> Bangkok
  • Bangkok -> Krabi
  • Krabi -> Bangkok
  • Bangkok -> Phuket
  • Phuket -> Bangkok

Se flere rute-eksempler her.

Hvis du har prøvet ASEAN Pass, må du meget gerne skrive en kort kommentar om, hvordan det gik.